Lauk terpaling simple dan sihat, tapi itulah boleh menambah nasik berpinggan-pinggan
Ikan tu rebus dengan asam keping + garam je. Ikan tu masuk awal2 sebelum bukak api tau, jangan masuk masa air dah mendidik, nanti ikan hancur.
Sambal picit tu pulak :
- Cili api kampung hijau + merah 20 batang
Belacan 1 sudu besar. Nak lagi sedap bakar dulu belacan tu.
- Asam jawa 1 sudu besar
- Garam
- Gula
- Air masak (letak sikit2)
- Limau sambal 2 biji (perah last sekali)
Masuk semua bahan ni dalam mangkuk
Cara2 :
Picit cili tu dalam mangkuk sampai hancur macamm dalam gambar. Kalau pekat sangat tambah air, jangan lupa perah limau.
Ulam pucuk ubi tu celur je dengan garam + halia. Letak minyak 1 sudu.
Siap...
Resepi by Halijah Karim Ismail